2007-09-14

USA - první týden

Ahoj,

ve 4 hodiny jsem odvezl Vláďu na letiště a zůstal tady sám. Zatím nevím, co o víkendu podniknu. Nejspíš se vypravím na obhlídku místních pláží a snad se i vykoupu. Počasí je úplně stejné jako v červenci, mělo by to jít.
V neděli přiletí kolega, tak se snad příští víkend vypravíme někam dal. Možná Sequoia park. Uvidíme.

Mám za sebou první míle najeté na zdejších silnicích. Zatím je vše ok (ťuk, ťuk, ťuk). Sice nevím, na co jsou všechny páčky a čudlíky v autě, ale jezdí to a to je hlavní. Na automatickou převodovku se dá lehce navyknout. Doufám, že stejně lehce odvyknu.
Před časem proběhla novinami historka o tom, jak blbí Američani ukradli auto s manualním řazením a nedokázali v něm odjet. Myslím, ze většina blbých Čechů by nedokázala odjet autem s automatickou převodovkou. Doteď nemám zautomatizované startování - připoutat se, strčit klíček do zapalovaní a nastartovat, sešlápnout brzdu, přesunout páku z polohy P -parkovaní do polohy R - dozadu nebo D -dopředu, levou nohou uvolnit ruční (tady spíš nožní) brzdu a nakonec pustit brzdu. Většina věcí musí byt provedena v určitém pořadí, bez nastartovaní a sešlápnutí brzdy nelze přesouvat řadicí páku. Po zastavení je nutné dát páku do polohy P - parkováni, jinak nelze vyndat klíčky.

mějte se krásně
jirka


To tlusté auto vlevo je to, ve kterém si tu vozím zadek


Palubní deska s řádící pákou


Pedály. Zprava - plyn, brzda, odpočívadlo pro levou nohu a nožní brzda



Pár odlišností na místních silnicích

- semafóry jsou umístěné až za křižovatkou (na rozdíl od nás, kde jsou před křižovatkou)
- na červenou lze odbočovat doprava (pokud není psáno 'NO TURN ON RED')
- na křižovatkách je většinou možné provést obrat do protisměru (U-TURN)
- v případě křižovatky, kde jsou stopky na všech příjezdech (4-WAY STOP), musí každý zastavit a následně se odjíždí v pořadí, v jakém auta na křižovatku přijela (tohle pravidlo si nedovedu představit u nás)


Moje zkušenosti s řízením auta v Kalifornii (psáno po návratu)

Zdejší řidiči jsou daleko ukázněnější a slušnější než u nás
Nečekal jsem to. Můžu se jen dohadovat, čím to je. Nejspíš tu lépe funguje policie - pravděpodobnost toho, že vás chytí je větší. Člověk dodržující pravidla si nepřipadá jako blbec. Vzhledem k tomu, že bez auta se tu nedá žít, chybí tu sváteční řidiči (typicky pán v klobouku), kteří se šinou sedmdesátkou mezi vesnicemi a nutí každého k riskantnímu předjíždění.
Nevím, ale každopádně jsem za více než 2 měsíce neviděl jedinou dopravní nehodu.

Jezdí se tu pomalu a rychlostní limity se dodržují (s tolerancí 5 mil)
Skutečně. Velice mě to překvapilo. Nejvyšší povolenou rychlost, kterou jsem viděl, bylo 75 mil/hod (asi 120 km/hod). A to bylo na dálnici.
Nejsem si jist, ale nejspíš tu neplatí žádné obecné rychlostní limity. Všude je rychlost předepsaná značkami. A většinou ta rychlost odpovídá situaci. Není nutné jet pomalu už kilometr před obydleným místem jen proto, že tam někdo šoupnul značku začátek obce.
Všichni jedou relativně pomalu ale plynule.

Do džungle na českých silnicích se vůbec netěším :-(

Žádné komentáře: