2008-06-26

UK - procházka Londýnem

Ahoj,

z kolébky parlamentní demokracie, průmyslu a fotbalu. Je tu i kolébka skautského hnutí, parního stroje, železničních staveb, golfu, anglického plnokrevníka a dostihů vůbec. Rybáři tu mají kolébku nápadů a průkopníků nových metod v lovu kaprů a zdokonalovaní návnad a nástrah. Dále se tu nachází kolébky tance, motocyklismu, moderních šipek a duchařských příběhů. Kolébek je tu spousta. Anglie je kolébkou všech kolébek.

Hned v neděli po příletu a ubytování se v hotelu jsme s Martinem vyrazili do Londýna. Místní dopravní systém nám připravil na uvítanou několik pastí. Nejprve se Martin utkal s turniketem na výstupu z vlakového nádraží. Jízdenky se tu kontrolují nejen při vstupu, ale i při výstupu z vlaku nebo metra. Bez platné jízdenky vás nepustí ven a udělají z vás železničáře. Martin nakonec jízdenku naštěstí našel; jako nádražák by mi v práci nebyl moc platný.
Následoval boj s metrem. Není to vůbec jednoduché. Nejprve je nutné správně určit stranu nástupiště. Potom je potřeba nastoupit do správného vlaku. Protože jedním nástupištěm projíždí vlaky různých linek a každá linka se ještě větví a končí v různých stanicích, je to ruleta. Na třetí pokus se nám to povedlo (možná těch pokusů bylo víc ale nechce se mi na to vzpomínat).
Poučení: který vlak odpovídá které lince, se pozná podle barvy držadel uvnitř vagónů. Červená linka má červená držadla. Většinou.

Z atrakcí, které musí každý turista vidět, jsme si odškrtli

1) Big Ben
Wikipedie o něm praví: Big Ben je hovorové označení používané pro hodinovou věž Westminsterského paláce v Londýně a neformální pojmenování Velkého westminsterského zvonu, největšího v této věži.
já pravím: věžní hodiny, velké

2) Trafalgar Square
Wikipedie o něm praví: náměstí v centru Londýna, které připomíná Bitvu u Trafalgaru roku 1805, vítězství Britského námořnictva v Napoleonských válkách. V centru náměstí stojí Nelsonův sloup, obklopen fontánami a čtyřmi obrovskými bronzovými sochami lvů.
já pravím: celkem velké náměstí se sloupem uprostřed. Sloup je tak vysoký, že není vidět, kdo tam stojí.



3) Piccadilly Circus
Wikipedie o něm praví: známý dopravní uzel a náměstí v Londýnském obvodu Westminster. Je věhlasné pro velké neónové reklamy upevněné na rozích budov na jeho severní straně.
já pravím: malé náměstí nebo větší křižovatka. A blikající reklamy.




4) Green Park
Wikipedie o něm praví: Green park je jedním z královských parků v Londýně.
já pravím: hezký park s krásným stromořadím a drzou veverkou.



5) Buckinghamský palác
Wikipedie o něm praví: Buckinghamský palác je oficiálním londýnským sídlem britského panovníka a největší královskou pracovnou na světě.
já pravím: velký šedivý dům za velkým kovaným plotem. Královnu jsme neviděli nebo nepoznali.

Zbytek Londýna probereme o víkendu.

jirka

Žádné komentáře: