2007-03-22

Turecko - Atatürk

Ahoj z İzmiru,

když mi dnes ráno Šárka říkala, že u vás chumelí, představoval jsem si drobný poletující sníh. Pak jsem se na iDnesu dočetl, že "Česko zasypal sníh". Tady se tomu těžko věří. Je tu typické jarní počasí. Na recepci hotelu psali, že se dnes teploty budou pohybovat od 12 do 20 stupňů. Za celou dobu, co tu jsem, ještě nepršelo. Stále je jasno, občas se objeví nějaký mrak. Hakan, což je Turek, který nás má na starosti, říkal, že tato zima je teplejší než jiné. Běžně bývá tak o 3 stupně méně. Ani to by nebylo špatné. V létě to tady je asi horší. Zatímco my máme zimní topnou sezónu, tady mají letní chladící sezónu. Na většině domů, včetně těch nuznějších, je klimatizace. Je tu dost paneláku a i většina bytů v nich má u sebe nalepenou klimatizační jednotku.

V Turecku panuje kult osobnosti bývalého prezidenta Atatürka. Atatürk je všude, na všech bankovkách, na transparentech, na obrazech, v autobusech visí nad řidičem podobně jako u nás ve školních třídách prezident. Téměř každá socha je Atatürkova. V Izmiru má Atatürk muzeum Atatürka. Většina institucí nese Atatürkovo jméno. Každá významnější ulice se jmenuje Atatürkova (možná to trochu znesnadňuje orientaci). Atatürk je prostě všude.
Je to oprávněné, protože vytáhl Turecko z islámského středověku a udělal z něj moderní a civilizovanou zemi. Změnil státní zřízení ze sultanátu na republiku. Zrušil islám jako státní náboženství. Zakázal turbany a burky. Změnil kalendář z islámského na náš (tím posunul Turecko ze 14. století do 20. století). Zavedl abecedu latinku. Přesunul hlavní město z Istanbulu do Ankary. Obrátil Turecko vzhůru nohama a Turci mu z vděčnosti za to, jak změnil jejich zemi, změnili jméno z Mustafa Kemal na Atatürk, což znamená táta turků.

jirka


bronzový Atatürk

neonový Atatürk


malovaný Atatürk


Kéž by více muslimských zemí mělo svého Atatürka.

Žádné komentáře: