2007-03-20

Turecko - Çeşme

Ahoj,

v sobotu jsme s Martinem podnikli výlet do Çeşme (čte se to češme). Je to letní turistické centrum. Martin dokonce někde četl, že je tam jedna z nejlepších pláží v Turecku.


Je to asi 80 km od Izmiru, takže jsme museli jet místním linkovým autobusem. Na rozdíl od Česka je v každém autobuse kromě řidiče ještě jeden člověk, který kontroluje jízdenky a usazuje lidi. Na cestu jsme dostali kelímek vody.

Çeşme je město plné hotelů a apartmánů. Protože není sezóna, nebyli tam skoro žádní turisté. Pláže jsou písečné a plné bordelu. Nic moc.

Turecko mě velmi příjemně překvapilo. Čekal jsem orient - zmatek na ulicích, ženy v burkách a chlapi v turbanech. Je to ale běžný civilizovaný stát a Turci se chovají podobně jako my. Burku jsem ještě neviděl žádnou, jen několik žen v šátcích. V turbanu tady nechodí skoro nikdo. Všichni puberťáci stejně jako u nás dávají na odiv svoje mobilní telefony. V ulicích jsou podobné obchody jako u nás. V obchodech je stejné zboží jako u nás. Těžko se budou kupovat typicky turecké dárky. Lukymu asi budu muset koupit originální turecké autíčko z Číny.

jirka


Autobusové nádraží v İzmiru. Sem jsme se dopravili taxíkem. Teď musíme najít správný autobus.


Pláže vypadají mimo sezónu trochu opuštěně.


Chcíp' tu pes. Ale jiný než ten na fotce. Tento nás doprovázel během našeho potulování se po pláži.


Molo u hotelu Sheraton (tady)


V létě se asi cisterna necítí na parkovišti tak opuštěná.


Dětské hřiště u mešity. Nebo mešita u dětského hřiště? Co se v mládí naučíš ...


Žijí zde různí lidé. Někteří mají slabost pro hrady.


Jiní zase rádi sledují satelitní televizi.


Anebo pěstují mandarinky.


Promenáda


Hrad (mapa)



Žádné komentáře: