2008-07-03

UK - Babylondon

Ahoj,

Londýn mě překvapil. Příjemně. Čekal jsem šedivé průmyslové město. Možná to platí pro okrajové části města, o centru Londýna se to ale říct nedá. Je tu spousta krásných parků, hezké nábřeží, spousta věcí na koukání. Brázdili jsme ho křížem krážem celý víkend. Mrzuté na tom bylo pouze to, že spolu s námi si na turisty hrál další asi milión lidí. Nejspíš díky levné libře je tu často slyšet čeština a hlavně polština. Londýn je plný lidí všech možných národností a barev. Prostě Babylondon.

Sobota:
Katedrála svatého Pavla (St Paul’s Cathedral) – velký kostel s rozhlednou a ozvěnou
Je to takový zdejší Svatovítský chrám. Na rozdíl od něj má ale jednu výhodu. Po 259 schodech se dá vyjít do 32 metrů široké kupole (Whispering Gallery). Šepot na jedné straně kopule je slyšet na protilehlé straně. Je to možné, ale těžko ověřitelné pro běžného turistu. Zkoušelo to příliš mnoho lidí najednou a kopule bohužel není vícekanálová. Kolem kopule jsou 2 vnější ochozy, ze kterých je krásný výhled na město. Jeden je na úpatí kopule a druhý téměř na špičce. Cesta až nahoru dá zabrat. Cesta dolů taky. Zvlášť pokud před vámi po úzkém schodišti jde Japonka v žabkách.

St Paul z Millenium Bridge

St Paul

za katedralou se pilně staví - asi další katedrála


Millennium Bridge – moderní most pouze pro pěší
Byl otevřen v roce 2000. A po 2 dnech zavřen kvůli vibracím. Přišlo se na to, že rezonance mostu je podobná rytmu lidské chůze. Chodci podvědomě přizpůsobovali chůzi mostním vibracím a ještě je zesilovali. Už to mají opravené. Nebo máme atypický rytmus chůze.



Jižní nábřeží Temže mezi Millenium Bridge a Westminster Bridge – příjemná procházka se spoustou zajímavých věcí k vidění
Je zde umístěno i Londýnské oko (London Eye), 135 metrů vysoké ruské kolo. Bylo nejvyšší na světě, teď už je nejvyšší pouze v Evropě. Pro zajímavost, ruské kolo v Prátru je vysoké ‚pouze‘ 65 metrů a v Číně už staví kolo vysoké 208 metrů. Každopádně je to velká atrakce s ještě větší frontou. Odhadem hodina na lístky a další na vlastní kolo. Já už na něm byl, Martin si příští sobotu přivstane. Kolo mělo smůlu, místo něho jsme se stavili v Movieu nebo Movieumu (ach to skloňování, to pračeši nedomysleli). Jde o muzeum britského filmu. Podle něj se všechny slavné americké filmy ve skutečnosti točily v Anglii. Hmm. Celkově nic moc. Jediné pozitivum je fotka s Darth Vaderem (to je Rumburk z Hvězdných válek, jak jistě každý kulturní člověk ví).

pískový drak na nábřeží



živé sochy na nábřeží


Downing Street – sídlo premiéra, momentálně staveniště
Je tam veliká kovaná brána a kolem ní stavební stroje. To je vše, co o této ulici můžu napsat. Ztráta času tam chodit.



Westminsterské opatství (Westminster Abbey) a Westminsterská katedrála (Westminster Cathedral) – kostely
V prvním z nich probíhají korunovace a královské pohřby. Bohužel jsme minuli návštěvní hodiny. Druhý prochází rekonstrukcí ale je otevřen. Za 5 liber je možné vyjet výtahem na věž, ze které není vidět nic zajímavého.



Hyde Park – bomba
Jeden z největších parků v Londýně. Zabírá 140 hektarů. Společně s přilehlými Kensigtonskými zahradami zabírá větší plochu než Monacké knížetství. Uvnitř panuje pohoda. Na trávníku polehávají skupinky lidí. Někdo hraje fotbal nebo volejbal. Jezdí se tu na kole, kolečkových bruslích a dokonce jsme viděli i lidi na koních. Uprostřed parku je velké jezero, kde je možné jezdit na lodičce. Po dobu naší návštěvy nám hudební kulisu dělal koncert Hard Rock Calling, kde vystupoval i Eric Clapton. Skutečná oáza uprostřed rušného města.
Zašli jsme i na místní svobodné řečniště (Speakers‘ Conner). Nějaká paní tam zrovna řečnila. Nikdo ji neposlouchal, všichni se radši váleli v trávě. My ji chvilku poslouchali, ale nerozuměli jsme ji. Možná byla ráda i za to.

svobodná řečnice v Hyde parku

Velice se mi líbí zdejší postoj k parkům a trávě. Všude je tu plno travnatých ploch. Všechny jsou upravené a člověk nemusí mít strach se na nich rozvalit. Je to příjemné.

jirka

Žádné komentáře: