2008-07-04

UK - Babylondon 2

Ahoj,

V neděli jsme dorazili zbylé pamětihodnosti.

Old Spitalfields Market – tržiště
Podle průvodce jsem očekával velkou tržnici se spoustou zajímavých věcí. Není tomu tak. Trička a jiné hadry, obrazy, něco málo jídla a to je vše.

jako u vietnamců

Tower – hrad na břehu řeky
Zatímco u nás se hrady stavěly na kopcích, Tower stojí na břehu řeky Temže a je velice nenápadný. Je snadné ho přehlédnout. Pravděpodobně nebyl nikdy dobyt, protože ho dobyvatelé nenašli. Dříve sloužil také jako vězení pro významné vězně. Za 2. světové války zde například věznili Rudolfa Hesse. Nyní už zde vězní pouze havrany. Podle tradice dokud v Toweru hnízdí havrani, tak je Anglie bezpečná vůči invazi. Z bezpečnostních důvodů tedy milým havranům zastřihávají křídla. Vyzráli na to. Angličani. Havrani moc ne.
Největším zážitkem v Toweru pro mě byly korunovační klenoty. Nechce se tomu věřit, ale vystavené klenoty jsou nejspíš pravé. Včetně jednoho z největších diamantu na světě - Koh-i-Noor. Kolem vystavených korun se projíždí na pohyblivém pásu. My si tu cestu dali dvakrát. Je to působivé. Tak, anglické korunovační klenoty už jsem viděl, ještě bych rád viděl ty české. Vzhledem k šaškárně, co s nimi u nás dělají, je ale asi nikdy neuvidím.



havrani
Tower zblízka

to malé dole je Tower


The Tower Bridge – sexy zvedací most
Každý den na něm několikrát zastaví dopravu, zvednou mostní rámy a nechají proplout velkou loď. Plánovaná otevření se dají najít na netu. Nám se povedlo otevření vidět třikrát a z toho jednou přímo na mostě. Tower Bridge je možné přejít jako běžný Londýňan zadarmo po chodníku nebo jako turista horem a přes strojovnu za 6 liber.

uprostřed mostu

strojovna


most pouští lodičku


a zavírá se


London Dungeon – strašidelná atrakce
Pořádně nevím, co to je, ale chci to vidět. Fronta byla ale větší než chuť. Snad příště. Jako alternativu jsme si prošli válečnou loď.


HMS Belfast – válečná loď
Tento křižník sloužil během 2. světové války a zúčastnil se i vylodění v Normandii. Vyřazen z provozu byl v roce 1971. Prolezli jsme ho od kýlu až po admirálský můstek.



jirka

sobotní a nedělní výlet na mapě:


Zobrazit místo 20080628/29 na větší mapě

Žádné komentáře: